Hemsida
   
Letar du efter

Vad är en histamin reaktion?

Letar du efter

Vad är histamin?

Histamin är en kemikalie (signalsubstans) som produceras i kroppen som svar på många allergener, inklusive pollen, sällskapsdjur ilska och mycket mer. Detta är en del av immunsvaret och är vad som orsakar allergiska reaktioner mot många orsaker. Histamin är naturligtvis en nyttig del av immunförsvaret och det fungerar genom att göra blodkärlen i kroppen större och lättare att penetrera så att kroppen kan svälla och skydda området. Det är ökningen i storlek av de blodkärl som också dessutom skapar en rodnad av huden. Histaminer är också det som orsakar vår hud att gå rött omgivande ett getingstick. Histaminer kan också utlösa H1 och H2 receptorer som kan leda till andra symptom som huvudvärk och andningsproblem svar. I vissa fall histamin reaktioner kan orsaka astma i vad som kallas en astmatisk histamin reaktion.

Allergiska reaktioner

En histamin reaktion är sedan en viktig och normal del av immunsvaret och kan hjälpa kroppen för att hantera toxiner och för att behandla infektioner. I vissa fall kan kroppen ta miste ofarliga ämnen för toxiner (en process som kan inträffa när som helst i en individs liv och det är inte helt klarlagd). Många människor till exempel är allergisk mot en rad pollen, och detta är helt enkelt för att deras kropp har blivit allergisk mot något som det inte borde ha. Det är där hösnuva kommer från där drabbade finner sina ögon svullna upp, klåda, vattna och bli rött när det finns pollen i luften, eller deras näsborrar blir rött och rinnande. Histamin reaktioner dock inte begränsade till pollen och kan också orsaka allergi mot livsmedel, drycker och många andra symtom.

Anafylaxi

I vissa fall kan en histamin reaktion kan vara så allvarliga att få oss att gå in i anafylaktisk chock, där alla organ i huvudsak stängas av. Detta kan inträffa hos personer med anafylaxi som är en "överdriven" histamin reaktion, vilket innebär att de producerar mycket mer histamin än vanligt till följd av saker som getingstick. Tidiga symtom på anafylaxi inkluderar andfåddhet, ödem, väsande andning och huvudvärk. I sådana fall är det mycket viktigt att få akut behandling av vårdpersonal.

Behandling

Vad är en histamin reaktion? Det finns flera behandlingar för histamin reaktioner. Antihistaminer finns mediciner som används för att behandla sådana saker som hösnuva och dessa verkar genom att blockera vissa histamin-receptorer. Detta innebär då att histamin inte används av kroppen och det därmed minskar vissa symptom. Dessa är dock egentligen inte bort histamin i kroppen, som bara kan uppnås med adrenalin. I fallet med anafylaktisk chock då kommer en injektion av adrenalin administreras.

Om författaren:
Ingen information för denna författare.

Allergier

Villkor funktionshinder

E-nyhetsbrev

Prenumerera på H.H Press

Vår vecka allmänt intresse e-nyhetsbrev håller dig uppdaterad på en mängd olika hälsofrågor.

Registrera dig nu
Hemsida  >  Villkor funktionshinder  >  Allergier  >  Vad är en histamin reaktion?